Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Αξιοκρατία = Αξιολόγηση

Πέρασαν οι εκλογές και κατακάθεται σιγά - σιγά ο αχός.
Ακούσαμε και τίς προκαταρκτικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Ακούσαμε για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, προσλήψεις στην Υγεία, φορολογικές ελαφρύνσεις, pass και πολλά άλλα.

Καλά όλα αυτά αλλά δέν ακούσαμε τίποτα για το ζήτημα «αξιολόγηση».

Η αξιολόγηση παντού (Παιδεία, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση) είναι το κλειδί για την πορεία της χώρας.

Μόνο αυτή αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για όλα τα άλλα.
Διότι πέρα από την αποτελεσματικότητα του κάθε τομέα θα υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στίς κατάλληλες θέσεις να αποφασίζουν και για αυξήσεις και για προσλήψεις και για pass και για ό,τι άλλο.

Σκεφθείτε έναν οργανισμό που από την κορυφή μέχρι τη βάση δουλεύει αξιοκρατικά. Δέν χρειάζονται γνώσεις πυρηνικής φυσικής για να προβλέψει κανείς την αποτελεσματικότητα.

Θα μου πείτε, θα γίνουν λάθη, δέν υπάρχουν εγγυήσεις, δέν θα είναι όλα τέλεια από την αρχή. Όχι, δέν θα είναι. Αλλά αυτός δέν μπορεί να είναι ο λόγος για να μήν ξεκινήσει τίποτα.

Είναι απογοητευτικό, γιατί η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στην ιδανική συγκυρία  γι' αυτό, το μόνο που χρειάζεται η χώρα για την Μεγάλη Μεταρρύθμιση.
Έχει αρκετή πλειοψηφία, η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, η συνδικαλαρία δέν έχει προλάβει ακόμα να κάμει τα κονέ με τους υπουργούς, ακόμη και οι μπαχαλάκηδες απολαμβάνουν τα μπάνια τους στην Ικαρία.
Άλλη τέτοια ευκαιρία δέν θα υπάρξει.

Είναι δύσκολο θέμα. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δέν θέλει να ακούει για αξιοκρατία. Δέν θέλει αξιολόγηση. Έχει γαλουχηθεί από το κομματικό-πελατειακό κράτος 200+ ετών ευελπιστώντας ο καθένας ξεχωριστά κάποια στιγμή να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Εδώ όμως, ξεχωρίζουν οι Ηγέτες από τους απλούς αρχηγούς - διαχειριστές.

Δέν ξέρω άν ο Μητσοτάκης έχει εντάξει την αξιολόγηση σ' αυτά που "γίνονται και δέν λέγονται", κατά την ρύση του Κ. Καραμανλή (του κανονικού).
Το εύχομαι, αλλά δέν το πολυ-πιστεύω.
Απ' αυτό όμως θα κριθεί όχι μόνο ο ίδιος αλλά και το μέλλον της χώρας γιατί είναι περισσότερο από βέβαιο ότι άλλη ευκαιρία δέν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα.
Θα μπορούσαν να δοθούν εκατοντάδες παραδείγματα της αποτελεσματικότητας οργανισμών που κατά τύχη, για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαθέτουν κατάλληλη ηγεσία.
Θα ήταν περιττό. Όλοι τα ξέρουμε. Όμως, καιροσκοπικά σκεπτόμενοι τα απαξιώνουμε με ό,τι μας έρθει στο μυαλό...
Κρίμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: