Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τραίνα, λεωφορεία και άλλες ιστορίες...

Σήμερα μάθαμε σχεδόν τα πάντα για τα τραίνα.

Όπως σε κάθε ανάλογη περίσταση, γίναμε όλοι μηχανικοί, γιατροί, πιλότοι κοκ...

Μάθαμε επίσης τα αυτονόητα, ότι δηλαδή υπήρξε αμέλεια και λάθος του σταθμάρχη (υπ’ όψιν: ενός εντελώς ακατάλληλου ατόμου λόγω ελλιπών προσόντων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα στοιχεία του βιογραφικού του κοινοποιήθηκαν), μάθαμε επίσης ότι αίφνης από το 2000 είχαν γίνει προμήθειες (;) ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας που ποτέ δέν λειτούργησαν. Βεβαίως υπάρχει ευθύνη γι’ αυτό όλων των κυβερνήσεων και όλων των εμπλεκομένων φορέων. (που κατά καιρούς διοικήθηκαν από άτομα με όνομα και επώνυμο).

Θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες.

Ας το δεχθούμε, όχι ότι πρόκειται να γίνει, αλλά χάριν της συζητήσεως για να πάμε παραπέρα.

Το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο από την δεκαετία του ’60 και εντεύθεν έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του. Κυριολεκτικά! Σε αντίθεση με ό,τι έγινε την αντίστοιχη περίοδο στην Ευρώπη.
Δέν χρειάζονται λεπτομέρειες. Εύκολα μπορεί να δεί κανείς τα σχετικά στο διαδίκτυο.

Ως γνωστόν, οι υπεραστικές χερσαίες συγκοινωνίες διεξάγονται με δύο μέσα: Με τραίνα και με λεωφορεία.

Οι συγκοινωνίες με λεωφορεία, πάλι σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, εδώ διεξάγονται αποκλειστικά με τα ΚΤΕΛ. Οι λίγο νεότεροι από μένα γράφουν την λέξη με μικρά γράμματα (κτέλ). Δέν έχουν γνωρίσει κάτι άλλο και έτσι θεωρούν ότι τα ΚΤΕΛ (κτέλ) είναι κάτι σάν το bro, το what’s up καί άλλες ξενόφερτες λέξεις που χρησιμοποιούμε.

Κι’ όμως: Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του μεταπολεμικού κράτους. Ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με απίστευτη ισχύ και μαύρο χρήμα αλλά και κρατική προστασία. 
Η ισχύς του λόγω του μαύρου χρήματος είναι τόση που άντεξε ακόμη και στα τελευταία «μνημόνια», εκεί που δέν άντεξαν ούτε οι ταξιτζήδες.

Προφανώς, τα ΚΤΕΛ είναι ανταγωνιστές των σιδηροδρόμων αφού εκτελούν το ίδιο έργο.

Θα ήταν μεγάλη πρόκληση για έναν καλό δημοσιογράφο (και υπάρχουν, όχι πολλοί, αλλά υπάρχουν) να ασχοληθεί διαχρονικά με το ζήτημα αυτό, μελετώντας αφ’ ενός ένα πρός ένα διάφορα σχετικά με το θέμα νομοσχέδια, τους εμπλεκόμενους βουλευτές, τί ψήφισαν (ή καταψήφισαν αναλόγως), το πόθεν έσχες της αντιστοίχου περιόδου και αφ’ ετέρου τους υπεύθυνους άλλων εμπλεκομένων φορέων. Είμαι βέβαιος πως θα εντοπισθούν πάρα πολλές «Εύες Καϋλές» με βίλλες, κότερα, πισίνες και πισινούς.

Δυστυχώς, όσο χάνουμε την «μεγάλη εικόνα», πλατσουρίζουμε σε ρηχά νερά και τίποτα δέν αλλάζει.

Ως χώρα, από καθαρή τύχη υπάρχουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: