Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Κωνσταντίνος Β'

Η κηδεία του Κωνσταντίνου ανέδειξε όλη την χωριατιά του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας με μόνο προφανή σκοπό την απόκρυψη των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας της εποχής σχετικά με την δικτατορία του '67.

Ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδος σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους και έπαψε να είναι βασιλιάς της Ελλάδος πάλι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους.
Τούτου δοθέντος η Πολιτεία θα όφειλε να του αποδώσει τίς προβλεπόμενες τιμές και όχι να καταφεύγει σ' έναν μεμψίμοιρο επαρχιωτισμό πόρρω απέχοντα από τα ήθη μιάς ανεπτυγμένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Ας αναρωτηθούμε, με ποιά πολιτική εμπειρία, γνώσεις και σοφία θα μπορούσε ένας 25χρονος μπόν-βιβέρ να διαχειρισθεί την βαθύτατη κρίση της περιόδου εκείνης;;
Τα νήματα κινούσε η Φρειδερίκη; Ενδεχομένως ναί.
Αλλά σίγουρα όχι μόνο αυτή.
Όλοι οι επιφανείς και μή πολιτικοί και παρατρεχάμενοι της εποχής μπαινόβγαιναν στο Παλάτι, ενώ ο διχασμός (*) καλά κρατούσε.
Όλα αυτά έχουν καταγραφεί και αποτελούν Ιστορία.

Πρίν χρόνια, ο Μητσοτάκης (πατήρ) είχε δώσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Αλέξη Παπαχελά.  Απάντησε εμπεριστατωμένα σε όλες τις ερωτήσεις, εκτός από μία: «Ποιές είναι οι ενδεχόμενες ευθύνες των πολιτικών της εποχής για την έλευση της δικτατορίας;».
Ακόμη, εύκολα «διαβάζει» κανείς ανάμεσα απ’ τα λόγια της τελευταίας φράσης της τελευταίας συνέντευξης του Κωνσταντίνου, επίσης στον Αλέξη Παπαχελά, την μαρτυρία της δικής του απειρίας έναντι της εμπειρίας που διέθετε το πολιτικό κατεστημένο της εποχής.

Αρέσκονται όλοι να καλύπτονται πίσω από τη φράση «για την δικτατορία των συνταγματαρχών φταίει το παλάτι και οι αμερικάνοι»!
Μεγαλύτερο ψέμα απ’ αυτό δέν υπάρχει.
Ακόμα κι’ αυτό το βλακώδες οτι «το Πολυτεχνείο έρριξε την χούντα το ‘73» ωχριά μπροστά στο προηγούμενο.
Και είναι γνωστό τί συμβαίνει όταν δέν γνωρίζουμε την Ιστορία.
-----
(*) ΥΓ: Αξίζει να σημειωθεί εδώ η φράση ενός άλλου "αποδιοπομπαίου τράγου", του Ιωάννη Μεταξά, που έχει καταγραφεί στην αντιπαράθεσή του με τον Γούναρη, το 1921, ο οποίος άν και αντι-Βενιζελικός έλεγε: «Εις το κάτω-κάτω, εάν μόνον δια του Βενιζέλου θα ήτο δυνατόν να σωθή η Ελλάς, ας έλθει ο Βενιζέλος. Πρέπει να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον δια να μην έλθει ο Βενιζέλος;»
Ειρήσθω εν παρόδω, ότι ο υπουργός Τσακαλώτος (6ου βαθμού συγγένεια με τον Στρατηγό Τσακαλώτο), προκειμένου να επιτεθεί στη ΝΔ το 2018, έλεγε από το βήμα της Βουλής:  «ο Ιωάννης Μεταξάς έγραψε στο ημερολόγιό του "να υπάγει ο τόπος μας εις τον διάβολον δια να μην έρθει ο Βενιζέλος."» Και συμπλήρωσε: «"αυτά λέει και η ΝΔ σήμερα να πάει η Ελλάδα στο διάβολο φτάνει να φύγει ο Τσίπρας"» !!
Βέβαια, στον Τσακαλώτο μπορούμε να δείξουμε κατανόηση λόγω των ελληνικών του....

Δεν υπάρχουν σχόλια: