Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Για τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.

 Άν θέλει κάποιος να παρακάμψει τις επιφανειακές αναλύσεις που κυκλοφορούν δώθε - κείθε και να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα τόσο ως προς τα γεγονότα όσο και ώς πρός τα αίτιά τους αλλά και να αποκτήσει ένα εργαλείο ανάγνωσης της παγκόσμιας ιστορίας, προτείνω τα παρακάτω:

1. Ένα κείμενο του Παναγή Βουρλούμη που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» και περιγράφει ένα ταξίδι του στο Αφγανιστάν το 1960.

https://www.kathimerini.gr/world/561478264/afganistan-1960/

2. Τα κείμενα (σε 4 συνέχειες - εδώ θα βρείτε τα link για τίς δύο πρώτες) της Σώτης Τριανταφύλλου όπου με τον δικό της μοναδικό τρόπο γραφής, περιγράφει και σχολιάζει τις εξελίξεις στην περιοχή, και όχι μόνο στην περιοχή, τα τελευταία 30 - 40 χρόνια.

https://www.athensvoice.gr/world/727010_afganistan-pos-ftasame-sti-sovietiki-epemvasi-toy-1979 

https://www.athensvoice.gr/world/727253_afganistan-ti-synevi-stis-dekaeties-1980-kai-1990 

3. Τις δημοσιεύσεις της Μαριάννας Κορομηλά, της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα που αναφέρονται στην ιστορική εξέλιξη της περιοχής από τους αρχαίους χρόνους ώς τους νεότερους. Πληροφορίες πολύτιμες που δύσκολα εντοπίζονται τόσο πλήρεις και συμπυκνωμένες. Δυστυχώς αυτά υπάρχουν δημοσιευμένα μόνο στο facebook οι οποίες όμως εύκολα εντοπίζονται άν αναζητηθεί η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: