Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Τα Τέμπη

Υπάρχει ένα πολύ καλό, πλήρες από κάθε άποψη, άρθρο του Φώτη Γεωργελέ στην AthensVoice για τα Τέμπη και όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/898593/den-uparhei-tipota-pio-sustimiko-apo-ton-elliniko-adisustimiko-laikismo/?fbclid=IwY2xjawJlC4NleHRuA2FlbQIxMQABHuoa-TvWmQK9WGxhx9pKDYYQRWXiLtiI-9XVD2lQZ1-V2yta6Zd1XX-n1KZy_aem_IkhXRUuGH5TucxDeqwPsRg

Νομίζω ότι αξίζει ειλικρινά τον κόπο να το διαβάσετε.

Θα προσθέσω και μερικές δικές μου σκέψεις:

Όλος αυτός ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί με παντιέρα την απόκρυψη ύποπτων υλών (δέν ξέρουμε τί μας κρύβουνε, αλλά πάντως κάτι μας κρύβουνε) έχει εκουσίως ή ακουσίως ώς συνέπεια την προστασία των πραγματικών υπευθύνων του δυστυχήματος.

Ας πούμε οτι γίνεται η δίκη υπό τις παρούσες συνθήκες. Ποιό πιστεύετε πως θα είναι το επίδικο; Οι ευθύνες του σταθμάρχη, αυτών που τον διόρισαν και αυτών που τον επόπτευαν ή η ύπαρξη του άφαντου, άγνωστου και κρυμμένου υλικού; Προφανώς το δεύτερο.

Κι' άν δέν εντοπισθεί το υλικό; Κι' άν δέν βρεθεί ο λαθρέμπορος που το μετέφερε; Εεε, τί να κάνουμε, το έγκλημα θα μπεί στο αρχείο αφού ούτε ο δολοφόνος ούτε το όπλο του φόνου θα έχουν βρεθεί.

Αλλά βλέπετε, πώς είναι δυνατόν να επιτρέψει η αριστερά την τιμωρία ενός "δικού" της παιδιού;; Ενός "φουκαρά" εργαζομένου και των πέριξ αυτού συντηρητών του;;  Όχι! Πρέπει να βρούμε άλλον ένοχο ώστε να ικανοποιηθεί το "κοινό περί δικαίου αίσθημα". Κι' άν δέν βρούμε; Εεε, τί να κάνουμε, το "παιδί του λαού" πάντως δέν μπορεί να φταίει.

Κι' όμως: Το "παιδί του λαού" και τα πρόσωπα που τον περιέβαλαν με διαφόρους τρόπους με την εμπιστοσύνη τους, φταίνε αποκλειστικά.

Ας αναρωτηθούμε για το εξής: Ας υποθέσουμε ότι οδηγούμε σ' έναν δρόμο που έχει κατασκευασθεί για ταχύτητες 130 km/h αλλά παρουσιάζει φθορές, ή είναι σκοτεινός και βρεγμένος. Τί πρέπει να κάνουμε; Θα τρέχουμε με 130 km/h και όταν κάνουμε το ατύχημα θα πούμε ότι φταίει ο δρόμος;; Αλλοίμονο!!!

Αφού βλέπουμε ότι ο δρόμος έχει πρόβλημα προσαρμόζουμε την ταχύτητά μας αναλόγως.

Δέν πάμε να σκοτωθούμε.

Άλλο κεφάλαιο είναι να εντοπίσουμε ποιός ευθύνεται για τον χαλασμένο και σκοτεινό δρόμο. Όμως πρωτεύει η ασφάλειά μας, να μή σκοτωθούμε.

(Ειρήσθω εν παρόδω ότι αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά μαθήματα που πήραμε από τον Κώστα Καββαθά που μας άφησε χθές για το αιώνιο ταξίδι του...)

Βεβαίως λοιπόν, να δούμε ποιοί ευθύνονται όχι μόνο για την μή υλοποίηση του έργου εκσυγχρονισμού της συγκεκριμένης γραμμής αλλά και για την διαχρονική υποβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών που είναι πολλοί και υψηλά ιστάμενοι.

Αυτοί όμως δέν προκάλεσαν το δυστύχημα των Τεμπών. Είναι υπεύθυνοι για άλλα πολλά, όχι όμως για την σύγκρουση των τραίνων. Γι' αυτήν φταίει ο σταθμάρχης  και οι προϊστάμενοί του αποκλειστικά.

Η θεωρία ότι άν υπήρχαν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα δέν θα γινόταν η σύγκρουση έχει δύο λάθη: πρώτον, και τα πιο σύγχρονα συστήματα ελέγχονται από ειδικούς χειριστές οι οποίοι άν κάνουν λάθη πάλι θα συμβεί δυστύχημα ασχέτως του άν οι πιθανότητες είναι μικρότερες και δεύτερον οι ευθύνες δέν μπορεί να εξαρτώνται από το υποθετικό "άν". Αλλοίμονο!

Άν στο Βατερλώ δέν έβρεχε την παραμονή της 18ης Ιουνίου 1815 πιθανότατα ο Ναπολέων θα είχε νικήσει και πιθανότατα η Ευρώπη σήμερα θα ήταν διαφορετική...

Άν..., Άν...

Θα μπορούσαν να ειπωθούν και άλλα πολλά και χειρότερα, όπως για τον καιροσκοπισμό πολλών και διαφόρων που εκμεταλλεύονται χυδαία την δικαιολογημένη θλίψη και οργή των συγγενών των θυμάτων.

Αλλά ας το αφήσουμε αυτό γι' αργότερα.