Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ολίγον έγκυος...


"....Η κάθαρση, ωστόσο, δεν πρέπει να εκφυλισθεί στο «δώσε αίμα στον λαό».......... Πρέπει να αποτελεί οργανική διαδικασία εξυγίανσης. Με άλλα λόγια, πρέπει να καταργηθούν τα θεσμικά εμπόδια στον κολασμό της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ, όμως, απέδειξε ότι παρ’ όλες τις τεκτονικές αλλαγές που προκαλεί η κρίση, το πολιτικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό συνέχιζε να δρα με τον τρόπο που έριξε την Ελλάδα στον γκρεμό. " ( απόσπασμα από σχόλιο του Σταύρου Λυγερού ).
Έχει γίνει φανερό πως είναι αδύνατον το πολιτικό κατεστημένο να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Από διαφορετικές γωνίες ο Σταύρος Λυγερός ( http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/10/2012_464969 ), ο Χρήστος Γιανναράς ( http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/10/2012_464968 ),  και ο Κώστας Ιορδανίδης ( http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/10/2012_464958 ) επισημαίνουν το ίδιο πρόβλημα.
Το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να πάει παραπέρα.
Είναι βέβαιο αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπό τις παρούσες συνθήκες θα ελαμβάνοντο αστραπιαίες αποφάσεις και θα υλοποιούνταν άμεσα. Όμως δεν γίνεται τίποτα πέρα από κουβέντες και η χώρα βουλιάζει.

Τρείς είναι οι πιθανές εξελίξεις:

Κατά την πρώτη, δεν θα γίνει τίποτα. Κουτσά-στραβά υπό τον φόβο των συνεπειών για τους ίδιους, οι δυτικοί ηγέτες ( αυτό που αποκαλούσαμε παλαιότερα "μεγάλες δυνάμεις" ) θα βοηθήσουν να μην καταρρεύσει το σημερινό "καθεστώς" και να μην εξευτελιστούν πλήρως οι πολιτικοί του φορείς. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική. Δεν θα αλλάξει τίποτα στη χώρα. Τα λαμόγια και οι κλέφτες θα εξακολουθήσουν να κυβερνούν.
Πρωτίστως, εδώ, κρίνεται η σωτηρία των δυτικών ηγετών διότι αυτοί είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την  διάλυση της πραγματικής δυτικής οικονομίας και τη μεταφορά της στην Κίνα, στη Μαλαισία, στη Μέση Ανατολή και αλλού και την αντικατάστασή της με ομόλογα, ΣιΝτί, στοιχήματα και άλλες φούσκες αέρα.
Ειρήσθω εν παρόδω, προχθές η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο της αεροπλανοφόρο. Είδηση που πέρασε στα ψιλά. Επίσης μείωσε κατά 50% την φορολογία των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της. Επίσης πέρασε στα ψιλά.

Στη δεύτερη πιθανότητα, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα. Όσοι διαθέτουν αίσθηση τής "κοινής γνώμης", της πραγματικής όχι της επίπλαστης που μοστράρουν τα κανάλια, ξέρουν οτι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα περαστικό αστείο. Η Χρυσή Αυγή καλύπτει τα κενά του κράτους. Την ανυπαρξία των θεσμών του. Να μην εκπλαγούμε αν δούμε να ιδρύονται και δικαστήρια της χρυσής αυγής μιά μέρα, όχι πολύ μακρινή. Το ελληνικό  καθεστώς έχει αυτοεγκλωβιστεί. Δεν μπορεί πλέον να δράσει. Το πολιτικό προσωπικό που το αποτελεί έχει απαξιωθεί εντελώς και αδυνατεί να αντιδράσει στη διαφθορά. Αυτός που τα πήρε "λίγο" είναι το ίδιο έκθετος πολιτικά  μ' αυτόν που τα πήρε "χοντρά". Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν η εκτροπή, γιατί περί εκτροπής θα πρόκειται, μήν αυταπατώμεθα, θα είναι "συνταγματική".

Υπάρχει μια τρίτη πιθανότητα, που άν και συγκεντρώνει τα μικρότερα ποσοστά επικράτησης, είναι η μόνη που μπορεί να σώσει τη χώρα. Υπάρχουν 4-5 πολιτικοί και προσωπικότητες  ( όχι περισσότεροι ) που δεν έχουν εμπλακεί σε κυκλώματα διαφθοράς και που αποδεδειγμένα είναι πατριώτες. Σ' αυτούς πρέπει να δοθεί η εξουσία για ένα διάστημα 5 ετών άν θέλουμε να σωθεί η χώρα από το τριτοκοσμικό κατρακύλισμα. Πρόκειται για συνταγματική εκτροπή. Βεβαίως. Και λοιπόν; Τί είναι προτιμότερο: Η συνταγματική εκτροπή με όρους σωτηρίας της χώρας και των πολιτών της, ή η εκτροπή με όρους Χρυσής Αυγής;
Αυτή δε η "δοτή" κυβέρνηση θα οφείλει μεταξύ άλλων, εντός των 5 ετών να παραδώσει νέο σύγχρονο σύνταγμα στο οποίο δεν θα έχει θέση καμιά "μονιμότητα" και κανένα "άσυλο".

Όταν υπό το βάρος της κατάρρευσης λόγω των ενεργειών της στο κυπριακό, η χούντα των απριλιανών κάλεσε τον Καραμανλή να αναλάβει τα ηνία, φαντάζομαι πως οι πραξικοπηματίες συνταγματάρχες επέλεξαν το μικρότερο κακό για τους εαυτούς τους στις συνθήκες εκείνες.
Μήπως οι σημερινοί κυβερνώντες θα 'πρεπε να σκεφθούν ανάλογα; Έστω με διαπραγμάτευση της αμνηστίας τους.... Ή ίσως ακόμη μόνο και μόνο για την διάσωση της υστεροφημίας τους.

ΥΓ:  Είχαν γραφτεί αυτές οι σκέψεις όταν ήρθε και η είδηση πως βγήκαν και τα μαχαίρια. Δεν νομίζω πως ο Καμπούρογλου θα είναι ο τελευταίος. Στην αρχή βρισκόμαστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: