Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η πίττα και ο σκύλος

( σχόλιο του Στ. Κασιμάτη )
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/07/2012_451726
Ο σκύλος και η πίτα.
Ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικά, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός εξέφρασε εμμέσως τη συμπαράστασή του στα οικονομικά αιτήματα που εξέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αποδεχόμενος ότι «δεν μπορείς να κάνεις διοικητική μεταρρύθμιση με δημοσίους υπαλλήλους πένητες».
Ασφαλώς και έχει δίκιο ο υπουργός. Εφόσον, όμως, επιδίωξή του είναι η διοικητική μεταρρύθμιση -όπως έχω την εντύπωση ότι είναι- τότε θα πρέπει να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, ώστε η πίτα να μοιραστεί σε μικρότερο αριθμό υπαλλήλων και οι μερίδες να γίνουν περισσότερο ικανοποιητικές. Ομως ο υπουργός διαβεβαίωσε τον ανώτατο συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της δημοσιοϋπαλληλίας ότι οι απολύσεις αποκλείονται. Αρα τι πρέπει να γίνει, αφού ο διαιρέτης μένει σταθερός και η πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε το πηλίκον; Να αυξηθεί ο διαιρετέος - η πίτα, με άλλα λόγια. Για να συμβεί αυτό, δηλαδή για να ανακοπεί η ύφεση και να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, ώστε το κράτος από εμπόδιο της οικονομικής δραστηριότητας να γίνει πραγματικός αρωγός της. Αλλά και αυτό το θεωρεί αδύνατο ο υπουργός, εφόσον οι δημόσιοι υπάλληλοι πένονται.
Κατά συνέπεια, αυτό που ο υπουργός μας είπε, με την προσιδιάζουσα σε έναν διακεκριμένο καθηγητή λεπτότητα, είναι ότι, με τους όρους και τις δυνατότητες της σημερινής πραγματικότητας, διοικητική μεταρρύθμιση αυτός δεν μπορεί να κάνει. Ειλικρινώς το ελπίζω -διότι ο Α. Μανιτάκης είναι άνθρωπος σπανίας ποιότητος και αξίας για τα δεδομένα του δημοσίου βίου- να βρει τουλάχιστον κάτι άλλο δημιουργικό να κάνει ως υπουργός. (Μεταξύ άλλων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: